Dersin Adı | Temel İşlemler |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 302 | Bahar | 3 | 2 | 4 | 8 |
Ön-Koşul(lar) |
| |||||||||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||||||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||||||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||||||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||||||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||||||||
Yardımcı(ları) |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı; gıda mühendisliğinde kullanılan temel işlemlerin ilkelerinin verilmesidir. Bu ders, gıda mühendisliğinde kullanılan değişik işlemlerin matematiksel analizini içerir |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders ısıl işlemler, kurutma, evaporasyon, dondurma, ekstraksiyon, distilasyon ve boyut küçültme gibi gıda proseslerinde uygulanan temel işlemlerin matematiksel olarak incelenmesi ve gerekli analiz ve hesaplamaların yapılmasını kapsar. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda mühendisliği işlemlerinde madde enerli denklikleri | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 3 |
2 | Gıda işlemlerinde akışkanlar | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 6 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 2 |
3 | Gıda işlemlerinde ısı transferi | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 7 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 4 |
4 | Gıdalardaki kimyasal reaksiyon kinetiği | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA |
5 | Gıdalarda ısıl işlem hesaplamaları | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 14 |
6 | Soğutma, gıdalarda dondurma | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 10 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 6, Chapter 7 |
7 | Ara Sınav I | |
8 | Evaporasyon | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 11 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 8 |
9 | Psikometri | R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 9 |
10 | Dehidrasyon | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 12 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 12 |
11 | Ara Sınav II | |
12 | Gıdalarda ayırma işlemleri | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 13 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 11 |
13 | Ekstraksiyon | Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 14 |
14 | Tekrar | |
15 | Tekrar | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London R.T. Toledo, 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Fellows, P.J. 2000. Food Processing Technology: Principles and Practice. 2nd Ed. CRC Press, Boca Raton, FL. C. J. Geankoplis, 2014, Transport Processes and Separation Process Principles, Pearson Education Limited, Essex |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 20 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 4 | 40 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 5 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 5 | 80 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 4 | 10 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | |||
Final Sınavı | 1 | 40 | |
Toplam | 240 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | X | ||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | X | ||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest